Підписатися на RSS

Історія закладу освіти

Історія творилася не тільки колись. Вона твориться зараз. Щоб не ритися у попелі забуття, історію своєї школи ми пишемо сьогодні. Нинішнім учням цікаво дізнатися про те, якою була їхня школа в минулому. Завтрашнім - цікавим буде сьогодення.

Сьогодні Згоранський школі З7 (з дня відкриття нового приміщення), бо з дня першого випуску - 47 (першого випуску середньої школи), а до того була ще трирічна, чотирирічна, семирічка, і польська початкова, і церковно-приходська ... Якби збереглися точні дати і конкретні відомості, то вік був би набагато соліднішим, адже церква в селі з 1674. Отже - 337 ???

Володимиру Івановичу Янчук, колишній директор школи, історик за фахом, якому не байдужим було минуле села і школи,добув архівні документи, написав нариси з історії села. За його дослідженням, перші друковані згадки про Церковно-приходську школу в селі Згорани відносяться до 1892року.(«Девятисотлетие православия на Волыни 992-1892,ч.2, Житомир, 1982г.),

Відомості з «історії Дмитрівської церкви села Згорани « (О.Остапюк) стверджують, що «Церковно-парафіяльна школа в селі Згорани в 1897 році нараховувала 36хлопчиків. Законовчителем був місцевий священник П.Річинський, який за успіхи по впорядкуванню школи в селі Згорани нагороджений Училищною Радою при Святійшому Синоді в 1903 році Біблією… Церковно- парафіяльна школа знаходилася в громадському будинку і від Єпархіальної ради для неї в рік відпускалось 100крб. В 1911 році в школі навчалося 40 хлопчиків і 10 дівчаток. У 1923 році почала працювати польська однокласна повшехна школа, в якій навчалося 44хлопчики 1 24дівчинки. Школа знаходилася в церковному домі. Від 1932 року мова проповідей у школі була українська, також наука релігії в школах парафії велася на українській мові. В 1937 році в селі Згорани діяла двокласна школа на 4 роки навчання, в якій навчалося 142 учні і протягом тижня читалося 8 лекцій релігії.

Фотоматеріали, які поки-що вдалося роздобути, сягають перших повоєнних років, коли у приміщенні польської школи директорувала молода вчителька Проценко Ганна Каленівна. (перший ряд, третя зліва, фото 1959 року.)

/Files/images/в.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 1311