Підписатися на RSS

Енергетичні напої: окриляють чи вбивають?

30 листопада 2010 року перед учителями та батьки деякі учні поставили проблему доцільності вживання енергетичних напоїв. На щастя ситуацію вдалося вирішити "по гарячих слідах". Не обійшлося і без втручання лікарів "швидкої допомоги". Тому не зайвим буде помістити матеріали для роздумів: Що роблять з організмом молодої людини енергетичні напої, окриляють чи вбивають?

В Україні «енергетики» стають усе популярнішими. Школярі, студенти п'ють їх, щоб "зарядити мізки", спортсмени й любителі нічного життя - щоб бути бадьорими та сповненими енергії. Однак інколи все відбувається зовсім навпаки. Замість бажаних сил, люди опиняються на лікарняному ліжку. І якщо проблема підліткового алкоголізму уряд хвилює, то питання пристрасті молоді до енергетичних напоїв залишається без належної уваги.

Інсульт через "енергетик"

- Ви знаєте, як упоратися з шаленою нестачею сил? І голова йде обертом. Загалом стан непрацездатний, а тренуватися потрібно. Причому не просто так, а викладатися на повну. І при цьому сидіти на жорсткій дієті, - каже Олена (ім'я змінене), учасниця одного з запорізьких шоу-балетів.

Деякий час дівчина знаходила для себе порятунок в енергетичних напоях. Тих самих, що, як запевняють у рекламі, бадьорять та додають сил. Три місяці щодня вона підживлювалася диво-еліксирами. І справді, минала втома, з'являлися сили для занять і виступів. Щоправда, тривали ці відчуття недовго.

- Улітку практично не було жодного дня, щоб я не випивала кілька "енергетиків". Вони зменшували відчуття голоду, не містили алкоголю і заряджали бадьорістю. Зараз я розумію, що вони мене мало не вбили, - зітхає дівчина. - Адже спочатку ефект був, а потім дія почала зменшуватися. І дійшло до того, що жодного ефекту не відчувала зовсім. Але продовжувала їх пити, інакше взагалі почувалася розбитою.

Усе закінчилося в одну мить. На одному з тренувань вона впала і знепритомніла. Довелося викликати "швидку". Як виявилося згодом, у дівчини трапився інсульт. Вживання "енергетиків" у значній кількості підвищило тиск. А через це стався крововилив. На щастя обійшлося, дівчина одужала.

Енергетичні напої стали справжнім порятунком для студентів в період підготовки до іспитів, офісних працівників, що не встигають вчасно здати роботу, спортсменів, які прагнуть встановити рекорд, утомлених водіїв і любителів нічних клубів... одним словом, для всіх, хто втомився, але хоче відчувати себе бадьорим і повним енергії.

Всього одна баночка напою - і вже немає втоми й сонливості, людина готова до дій - знову і знову. Однак, за словами Світлани Папад, лікаря-нарколога Запорізької обласної клінічної лікарні, «ми дуримо самих себе..., бадьорість від енергетичних напоїв штучна, організм витрачає лише власні резерви, не поповнюючись новими».

На смак і колір...

Дослідження показують, що смак переважної більшості енергетиків нейтральний. Рідину з баночки можна пити постійно і вона не набридне. А ще сьогодні на полицях магазинів все частіше продаються суміші алкоголю та енергетиків. Особливість напоїв в тому, що всі вони газовані. Тобто, засвоєння хімічних речовин, з яких складається напій починають вже в ротовій порожнині. І кофеїн, і алкоголь у газованому вигляді організм поглинає дуже швидко.

Світлана Папад зазначає, що в «цьому випадку мова йде не скільки про міцність напою, скільки про серйозну хімічну суміш. Наскільки вона вразить залежить від організму, від того, в якому об'ємі і як часто людина вживає напій. Енергетики дурять молодь: вони говорять, що горілка та коньяк - це міцний алкоголь, вони шкідливі. А ти - молодий, тобі цього не треба, краще пити енергетики з малим вмістом алкоголю. Найстрашніше, що людина таким чином все одно вживає алкоголь. Зазвичай у хід йде не одна пляшка, а три чи чотири».

До речі, після прийняття офіційної заборони щодо розпивання алкогольних напоїв в громадських місцях та місцях масового скупчення людей, попит на енергетики збільшився. Одна з продавчинь кіосків, що на Бульварі Шевченка запевняє: «Чтобы не платить штраф молодежь стала увлекаться альтернативными напитками. После трех баночек энергетиков эффект тот же, а алкоголя в крови нету же, и пить где угодно можно».

З курсу органічної хімії

Виробники енергетичних напоїв запевняють, що їх продукція приносить тільки користь. Секрет успішності "енергетиків" не тільки в рекламі, а й у хімічному складі. Крім води, барвників і ароматизаторів, до них входить ціла низка компонентів, які самі по собі стимулюють фізичну й розумову діяльність:

Таурин - амінокислота, необхідна людині. Знижує рівень холестерину і цукру в крові, знімає стрес і заряджає енергією.

Гуарана - тропічний чагарник сімейства сапиндових. Росте в Бразилії і Венесуелі. Її листя широко застосовується в медицині: виводить з м'язових тканин молочну кислоту, зменшуючи біль при фізичних навантаженнях, перешкоджає виникненню атеросклерозу і очищає печінку. Завдяки кофеїну, що міститься в гуарані, вона за лічені секунди збадьорить будь-якого соню.

Мелатонін міститься в організмі і відповідає за добовий ритм людини. Найчастіше лікарі призначають його тим, у кого проблеми зі сном. Крім того, він знижує рівень "поганого" холестерину в крові. Кофеїн додає бадьорості і підвищує працездатність.

L-карнитин підвищує результативність роботи, покращує серцеву діяльність, активізує обмін речовин, знижує відчуття голоду. Ця речовина переносить жир в працюючі м'язи, завдяки чому відбувається зменшення жирового прошарку.

Матеїн входить до складу знаменитого чаю мате. Він сприяє схудненню, оскільки ефективно усуває відчуття голоду і спраги.

Женьшень - екстракт знаменитого кореня. Женьшень ефективно бореться з втомою, депресією і стресом.

Фолієвая кислота (вітамін В) бере участь в обміні і синтезі аміно- і нуклеїнових кислот, тим самим покращуючи роботу головного мозку.

Скільки ж користі несе кожен зі складників! Але треба пам'ятати, що змішані в одному напої, всі ці складові утворюють вибухову суміш, яка може підірвати здоров'я.

Пити чи не пити?

Плюси :

+ енергетичні напої відмінно піднімають настрій і стимулюють розумову діяльність.

+ кожен може знайти енергетичний напій по своїх потребах. Відповідно до їх призначення, енергетичні напої умовно розділяють на групи: одні містять більше кофеїну, інші - вітамінів і вуглеводів. «Кавові» напої підходять трудоголікам і студентам, яким доводиться працювати і вчитися ночами, а «вітамінно-вуглеводні» - для активних людей, що вважають за краще проводити вільний час в спортзалі.

+ дія чашки кави зберігається 1 - 2 години, дія енергетичного напою - години 3 - 4. Крім того, майже всі енергетичні напої газовані, що прискорює їх дію.

+ завдяки зручній упаковці енергетичні напої можна носити з собою і вживати в будь-якій ситуації (на танцполі, в машині), чого не можна сказати про каву або чай.

Мінуси:

- енергетичні напої можна споживати в строгій відповідності з дозуванням. Максимальна доза - 2 банки напою на добу. Перевищення дози може призвести до підвищення артеріального тиску або рівня вмісту цукру в крові;

- енергетичні напої офіційно заборонені у Франції, Данії і Норвегії, де вони продаються тільки в аптеках, оскільки вважаються за ліки

До теми:

Історія виникнення енергетичних напоїв

У США припинили продавати алкогольні енергетики

Енергетичні напої руйнують зубну емаль

Дія кофеїну на організм людини

Склад деяких енергетичних напоїв

- вітаміни, які містяться в енергетичних напоях, не можуть замінити мультивітамінний комплекс;

- людям, що страждають на серцево-судинні захворювання, гіпо- або гіпертонію, не слід вживати енергетичні напої;

- заява, що енергетичний напій забезпечує організм енергією, є голослівною. Вміст заповітної банки тільки відкриває шлях до внутрішніх резервів організму. Сам напій ніякої енергії не містить, а тільки використовує нашу власну. Таким чином, ми використовуємо власні енергетичні ресурси, простіше кажучи, беремо у себе енергію у борг. Проте рано чи пізно цей борг доведеться повернути з відсотками у вигляді втоми, безсоння, дратівливості і депресії;

- як будь-який інший стимулятор, кофеїн, який міститься в енергетичних напоях, приводить до виснаження нервової системи. Його дія зберігається в середньому 3 - 5 годин, після чого організму потрібен відпочинок;

- енергетичний напій, що містить поєднання глюкози і кофеїну, дуже шкідливий для молодого організму;

- любителі спорту мають пам'ятати про сечогінні властивості кофеїну. Це значить, що після тренувань енергетичний напій пити не можна, адже в процесі фізичних навантажень організм і так втрачає багато рідини;

- багато енергетичних напоїв містять велику кількість вітаміну В, що викликає прискорене серцебиття і тремтіння в кінцівках;

- енергетичні напої містять таурин і глюкуронолактон. Вміст таурину у декілька разів перевищує допустимий рівень, а кількість глюкуронолактона, що міститься в 2 банках напою, перевищує добову норму майже в 500 разів;

Як бачимо, мінусів набагато більше, ніж плюсів. І, проте, не виключено, що одного дня у вашому житті виникне ситуація, коли ви не зможете обійтися без енергетичного напою. Однак, все ж таки, вагітним жінкам, дітям, підліткам, літнім людям, тим, хто страждає на гіпертонію, серцево-судинні захворювання, глаукому, розлади сну, підвищену збудливість і чутливість до кофеїну, краще утриматися від вживання цих напоїв.

Та в будь-якому разі, уважно читайте правила вживання енергетичного напою, щоб захистити свій єдиний і коханий організм.

Кiлькiсть переглядiв: 719